
Botrytická vína - vína z Tokaje
Začalo to vínem z Tokaje.....................
Nejsevernější a nejslavnější vinařský region Maďarska s více než 1000 let starou historií. Je to především dlouhý, suchý a teplý podzim, který umožňuje pozdní sklizeň vysoce cukernatých hroznů, jejichž bobule ještě před sklizní zasychají a cibébovatí. Řeky Tisa a Bodrog přispívají k tvorbě ranní mlhy, která zvyšuje výskyt ušlechtilé plísně Botrytis cinerea, jež u napadených hroznů urychluje zasychání bobulí a tím i zvyšování koncentrace cukru a má i vliv na tvorbu charakteru Tokajského vína. Tokaj je vyhaslá sopka. Na celé ploše tokajské oblasti jsou v půdě sedimety sopečného tufu, v kterém je víno pěstováno.
Zvláštností tokajské oblasti jsou speciální sklepy. Jsou vykopané v sopečné vyvřelině (tufu) v podobě chodeb vysokých asi dva a půl metru. V některých tokajských sklepech jsou stěny pokryty černou plísní, která reguluje vlhkost a přitom neovlivňuje nepříznivě ovzduší ve sklepě. Některé sklepy jsou hloubeny po generace a jsou dlouhé několik kilometrů.
Tokajské víno se vyrábí z několika převážně tradičních odrůd:
Furmint (zastoupení 65 - 75 %)
Lipovina (Hárslevelű, zastoupení 15 - 20 %)
Muškát žlutý (syn. Muškát bílý, do 10 %)